Ervaring van Bob

Bob was 10 weken te gast bij Hezenberg. “Ik had psychische klachten. Ik herstelde niet voldoende met alleen ambulante therapie en had een intensievere therapie nodig. Ik hoopte dat een opname bij Hezenberg mij weer grip op mijn leven zou geven. Het bleek een waardevolle investering om weer te kunnen leven met gevoel.” 

Grenzen verleggen 
Bod had een fijne, onbezorgde jeugd. “Maar ik leerde niet om grenzen te stellen en voor mijzelf op te komen. Dat veranderde toen ik op mijn 18e in dienst ging bij het leger. Daar was het heel normaal om over je grenzen heen te gaan. Daar leerde ik om te overleven en mijn eigen gevoel uit te schakelen. Om op te komen voor anderen en jezelf daarin ondergeschikt te maken. Ik heb dat destijds niet als iets negatiefs ervaren. Integendeel, ik vond dat het mij sterker maakte. En ook in mijn huwelijk dacht ik er goed aan te doen om mijzelf weg te cijferen en mijn partner te geven waarvan ik dacht dat zij dat nodig had. Allemaal omstandigheden die mij hebben gevormd en waardoor ik nu tegen psychische problemen aanloop.” 

Corona 
In december 2020 ging Bob in isolatie omdat hij besmet was met het coronavirus. “Eerlijk gezegd vond ik dat heerlijk. Er hoefde eens even helemaal niets! Maar het had ook een keerzijde: de druk van het leven dat ik leidde, viel door mijn isolatie weg, met de adrenaline waarop ik leefde. Toen ik weer uit isolatie kwam, kwam de wereld met als zijn verplichtingen weer binnen en zeiden mijn hersenen letterlijk ‘tot hier en niet verder’. Ik kreeg van de één op de andere dag last van hevige angsten en sliep niet meer. Ik belandde bij de Eerste Hulp, kreeg medicijnen en therapie, maar niets hielp. Ik bleek overbelast doordat ik niet naar mijzelf en mijn gevoel en verlangens had leren luisteren.” Bob koos ervoor om zich terug te trekken in een stacaravan in de natuur. Even geen prikkels door bijvoorbeeld verplichtingen en sociale media. “In die prikkelarme omgeving kreeg ik mijn dag- en nachtritme terug maar het bleek niet voldoende om mijn leven weer op te pakken. Na verloop van tijd ging het steeds slechter met mij waardoor ik psychotisch werd.” 

Constructief werken aan jezelf 
“Na een gedwongen opname was ik psychosevrij maar kon het leven niet goed meer oppakken. De ambulante therapieën waren intensief maar niet voldoende. Ik durfde moeilijk zelf beslissingen te nemen, ik had veel angsten en concentratieproblemen, en kon daardoor moeilijk genieten van het leven.” Na een korte stilte: “Ik wilde leren voelen en leren waar dit vandaan kwam. Ik wilde leren hoe ik mijn eigen grenzen kon voelen en deze ook durven aan te geven naar anderen.” Zijn behandelaar wees hem vervolgens op een klinische behandeling bij Hezenberg.” Toen ik op de website las wat Hezenberg mij zou kunnen bieden, werd ik enthousiast. Het idee dat ik een periode vrijwillig en constructief aan mijzelf zou kunnen werken, gaf mij verlichting.” 

Leerdoelen 
“Ik heb in mijn leven nooit echt leren voelen. Nooit nagedacht over wat ik wil in het leven en waar ik voor sta. En dat leerde ik bij Hezenberg. Bijvoorbeeld bij Psychomotorische Therapie (PMT). Ik ging ervaren wat ik voel bij stress en verdriet, maar ook wat het met mij doet als iemand te dicht bij mij komt. We deden ook vaak aandachtsoefeningen die je bewust maken van je lichaam. Ik leerde zo bewust naar mijn lichaam te luisteren en, wanneer ik een grens voel, er iets mee te doen.” 

Ontspannen door inspannen 
“Bij Hezenberg leerde ik dat grenzen er mogen zijn en dat ik naar mijn lichaam mag luisteren. Bij Runningtherapie bijvoorbeeld wilde ik steeds mijn grenzen overgaan. Tijdens een intervaltraining vond ik het bijvoorbeeld veel te langzaam gaan. Toch adviseerde Marloes (psychomotorisch therapeut bij Hezenberg [red.]) mij om langzamer te gaan. Om mij te richten op de ontspanning in plaats van de inspanning. Tijdens Runningtherapie is het namelijk de bedoeling dat je luistert naar de signalen en grenzen die je lichaam aangeven. Niet om zo hard mogelijk te gaan. Signalen van je lichaam hebben je iets te vertellen.” 

Bewust leven 
“Na een therapiesessie heeft iedereen doorgaans even tijd voor zichzelf. Zoals ik gewend was, stelde ik mijzelf voor deze ‘eigen tijd’ ook weer doelen. Ik pakte vaak mijn fiets, stippelde een route uit, bedacht een tijdschema en ging op pad. Bij het programma ‘Huis van je leven’ werd ik uitgedaagd om die doelen los te laten en het fietsen te gaan beleven. Ik werd mij hierdoor bewust van wat ik rook en wat ik voelde. Ik zag ooievaars in het gras op zoek naar voedsel, rook het verse gras en voelde de zon op mijn huid. Er kwam zoveel binnen! De natuur zo te voelen bracht mij puur geluk.” 

Bewaren en vasthouden 
“Vasthouden wat je geleerd hebt, is moeilijk. Ik heb zolang niet nagedacht over wat ik ergens van vind, dat het nu moeilijk is om grenzen te voelen én aan te geven. Maar als het even moeilijk gaat, besef ik dat een moeilijke dag er ook mag zijn. Ik geef er niet meer te veel lading aan. Ik weet dat er weer andere momenten komen dat ik het wel kan. Dat heb ik immers gevoeld bij Hezenberg. Ik heb enorm veel handvatten gekregen om te voelen wat ik graag wil en die kan ik heel goed zelf toepassen. Ik heb er dagelijks profijt van!”