Pastor

Meelopen = luisteren

Carla Boven, pastor Hezenberg:

“Niet alle gasten en patiënten hebben christelijke wortels. Wanneer mensen bij ons gekomen zijn vraag ik waarom ze juist bij Hezenberg zijn gekomen. En dan blijkt dat het voor de één een must is, dat hier gewerkt wordt vanuit christelijk perspectief. Anderen zijn doorverwezen door mensen die hier een goede ervaring hebben gehad. Het is opvallend hoeveel mensen er behoefte aan hebben om met een pastor te praten of bij het avondgebed te komen. Ik kwam op het terrein een jongeman tegen aan wie ik me voorstelde als Carla met de woorden: ‘Ik ben hier de pastor’. Hij antwoordde: ‘Ziet een pastor er tegenwoordig zo uit? U beantwoordt niet aan het beeld wat ik daarvan had. Maar ik kom graag eens met u praten.’ We hadden bijzondere gesprekken.” 

Waarom hebben mensen in de moderne tijd nog een pastor nodig?  

“Als je vastgelopen bent is behandeling van levensbelang. Ik zie dat veel mensen opademen als ze ook met iemand kunnen praten die niet met behandelogen naar hen kijkt. Je bent als mens niet je ziekte, je probleem of je stoornis. Ik hoor dat mensen het daarnaast fijn vinden als er gewoon geluisterd wordt. Ik ga soms naast een gast op de puinhoop zitten. We kijken naar het schilderij ‘De vrouw bij de Bron’. Wat heb je nodig waardoor jouw leven weer gaat stromen? Of we kijken naar de takkenril. Dat zijn dode takken die als een muurtje zijn gestapeld. Daaraan is te zien wat oud is en verbrokkeld. Kun je dat achter je laten? En… wat is van het heden? De vogeltjes die op de takken zitten, ze leven. Hier en nu. En… zie je al toekomst ontstaan? Hoe is dat dan in jouw leven?” 

Op adem komen 
“Landgoed Hezenberg ademt stilte, ondanks het verdriet, de onrust en de boosheid waarmee mensen hier rondlopen. Hier is ruimte gecreëerd waarbinnen mensen op adem kunnen komen. Als de Hezenberg geen ruimte meer zou hebben voor spiritualiteit, geloofsvragen, zingeving en retraites, zouden we onszelf te kort doen. Zingeving levert in het welzijn van mensen veel op. Ik voel het als mijn missie om het cadeau, dat de Hezenberg in spiritueel opzicht is, met anderen te delen.’ 

Click to access the login or register cheese