Uitleg bij textieldoek nabij de lighal

Binnenkort worden er textieldoeken met oude foto’s geplaatst op landgoed Hezenberg. Een uitleg bij de foto’s:

Linksboven: De hut, ook wel het ‘huisje van Begeer’ genoemd. Dit was een klein onderkomen, waar – volgens de traditie – Anton Begeer, Hezenberger van het eerste uur, zich graag terugtrok. Hij was een telg uit de familie Begeer (van de bekende zilverfabriek Kempen en Begeer). Anton was niet rechtstreeks bij het bedrijf betrokken, maar beschikte door zijn afkomst wel over een bepaald vermogen. Dat zette hij deels in voor zijn werk voor de Möttlinger beweging. Omdat hij een auto bezat (voor die tijd nog een bijzonderheid), reed hij regelmatig naar Möttlingen, o.a. met Wim Plug, die hij wist te interesseren voor die bijzondere plek. In 2008 maakte de hut plaats voor een meditatiehuisje op diezelfde plaats, dat De Ark werd genoemd. Daarmee werd de naam van de woonwagen, waar mevrouw Plug zondagsschool voor woonwagenkinderen gaf, bewaard.

Rechtsboven: Op deze luchtfoto zie je mooi hoe het terrein er bij lag, voordat de Möttlinger Beweging er zijn intrek nam. Bovenaan de oude Wingerd (Koetshuis). Daaronder een paar gebouwtjes. Rechts de Kennel, waar mevrouw Daendels haar honden verzorgde en kweekte. Later was het een tijdelijk gastenverblijf, om bij de verbouwing van de Wingerd plaats te maken voor de nieuwe eetzaal. Onderaan de Engelse tuin, die ook het veld moest ruimen.

De onderste foto is de lighal. Zoals nog op de foto is te zien een plek om tot rust te komen. Nu een opbergplaats voor o.a. tuingereedschap. Een tuinploeg van vrijwilligers zorgt ervoor, dat het prachtige landgoed, dat al 75 jaar zo’n grote rol speelt in het herstel van de gasten, goed wordt bijgehouden.