Uitleg bij textieldoek nabij de Kapel

Binnenkort worden er textieldoeken met oude foto’s geplaatst op landgoed Hezenberg. Een uitleg bij de foto’s:

Een qua betekenis centraal gebouw op de Hezenberg is de Kapel. In de tijd van de vroegere bewoners was de Kapel in gebruik als paardenstal. Het rechthoekige bouwsel is na veel schoonmaak- en opknapwerk omgetoverd tot een Kapel. Hier werden en worden sindsdien de dagelijkse gebeden en zondagse vieringen gehouden. De oudst bekende interieurfoto van de kapel ziet u linksboven. De richting van de banken is omgekeerd aan de huidige. Er zijn nog maar aan één kant ramen. Op de overlangse balk staat een tekst: ‘Waarlijk, mijn ziel, keer u stil tot God’ (Psalm 62). Knielbanken voor de voorbede- en zegendienst hebben er altijd gestaan.

In de loop van de tijd vonden er verbouwingen en renovaties plaats. Nu zijn aan beide zijden ramen te zien en staan de banken in de richting van het venster met het Lam Gods (foto rechtsboven).

In 1995 was er een ingrijpende verbouwing: het platte dak maakte plaats voor een puntdak. Dat gaf een betere ruimtewerking en akoestiek. Het dak werd doorgetrokken aan de entreezijde, waardoor een soort luifel ontstond. De steen met de Heilige Geest in de vorm van een duif en de luidklok met de tekst ‘Jezus is overwinnaar’ kregen zo ook een betere plaats.

De kapel bleef ook in de jaren daarna aandacht vragen. In 2012 werd een soort modernisering doorgevoerd in meubilair en aankleding. In 2022 kreeg de kapel vloerverwarming, nieuwe dakpannen en betere isolatie.

Click to access the login or register cheese