Persoonlijke groei

“In 2020 kwam ik in een burn-out terecht. Ik besefte dat ik professionele hulp nodig had, wilde ik mijn leven weer op de rit krijgen. Ik vond die hulp bij de Hezenberg in Hattem. Zij lieten me inzien dat mijn problemen veel dieper lagen dan ik zelf dacht. Ik kreeg handvatten aangereikt om verder te kunnen en voelde voor het eerst echte rust. Inmiddels gaat het weer goed met mij.”

Nandi (40), moeder van vier kinderen, scheidde in 2013 van haar man. “Samen afspraken maken over bijvoorbeeld de kinderen bleek helaas onmogelijk. Het werd een vechtscheiding. Mijn kinderen hadden daar last van en ik merkte aan alles dat het niet goed met ze ging. Ik probeerde hulp voor ze te krijgen maar dat lukte niet. Zelfs niet toen mijn dochter in 2017 vertelde dat ze werd mishandeld. Veilig Thuis* veegde mijn hulpverzoek van tafel omdat hier toestemming van beide ouders voor nodig is. Mijn ex-man wilde die toestemming niet geven.” Tot Veilig Thuis in 2019 een anonieme melding kreeg over het gezin. “Vervolgens kregen mijn ex-man en ik de opdracht samen in therapie te gaan om onze onderlinge communicatie te verbeteren. Dat pakte voor mij echter totaal verkeerd uit. De therapiesessies zogen mij compleet leeg en zorgden ervoor dat ik stemmen in mijn hoofd kreeg die zeiden dat ik niks waard was en niks kon. Dat was heel heftig en ik kreeg het dringende advies om in therapie te gaan. Ik koos voor de Hezenberg in Hattem.”

Hezenberg GGZ
Het verblijf bij de Hezenberg opende Nandi de ogen. “Ik kwam erachter dat mijn problemen dieper lagen dan ik had gedacht. Dat ik fysiek, seksueel en mentaal was mishandeld. Door dat inzicht ging ik op een andere manier kijken, ook naar mijn gezin. Eindelijk kon ik met mezelf aan de slag. Ik ben nog steeds zo blij dat ik die kans kreeg en dat er serieus aandacht werd besteed aan mijn problematiek.”

Loodzwaar
In de beginperiode van haar verblijf bij de Hezenberg had Nandi het moeilijk. “Ik had het echt loodzwaar maar voelde me ook enorm gehoord en gezien. En door de handvatten die me werden aangereikt, kon ik verder. Voor het eerst sinds lange tijd ervaarde ik echte rust. Vooral de runningtherapie die ik volgde, bleek voor mij een enorm waardevol onderdeel van de behandeling. Als ik nu spannende momenten voor de boeg heb, ga ik voor die tijd een rondje rennen. Ook de groepstherapie heb ik als heel nuttig ervaren. Door de onderlinge erkenning en herkenning kon ik ook naar sommige medegasten toestappen voor tips. Dat heeft me enorm geholpen.”

Multidisciplinaire aanpak
Het is deze multidisciplinaire aanpak van de Hezenberg, bestaande uit groepstherapieën, individuele gesprekken en specifieke groepsmodules gericht op herstel, bezinning en persoonlijke groei, die Nandi als heel bijzonder beleefde. “De diverse onderdelen vullen elkaar aan en versterken elkaar. Je bent niet alleen en je voelt je oprecht door iedereen gesteund. Dat zag ik heel duidelijk tijdens het hardlopen. Iedereen stimuleerde elkaar en moedigde elkaar aan.”

Hoe het nu gaat
Ondanks dat Nandi aangeeft dat het thuis soms nog onrustig is, gaat het goed met haar. “Ik kan alles goed handelen en mijn nieuwe partner helpt me daarbij. We doen het echt samen en ik sta er niet alleen voor. De Hezenberg heeft een enorme positieve invloed op mij gehad en ik raad hen zeker aan bij anderen die op zoek zijn naar professionele hulp en steun.”