Nieuwsbrief verwijzers (februari 2025)

Het komt voor dat je als huisarts, poh-ggz, bedrijfsarts of als behandelaar samen met de patiënt van alles hebt geprobeerd, zonder het gewenste of blijvende effect. De meeste behandelprogramma’s in Nederland zijn gericht op een enkele diagnose, terwijl er vaak sprake is van meerdere problemen en klachten die met elkaar verband houden.

Bij Hezenberg GGZ werken we vanuit een transdiagnostische visie en hebben we met name expertise in internaliserende problematiek (dwangmatige, vermijdend, afhankelijke patronen). Wij kijken over de diagnose heen naar de mens als geheel en daarmee behandelen we ook vele comorbide problemen zoals depressieve stemmingsstoornissenangststoornissen en PTSS. Ook indien er andere diagnoses gesteld zijn denken we graag mee of we een behandeling op maat kunnen bieden. Bij Hezenberg GGZ zijn we gespecialiseerd in integrale en gelijktijdige behandeling van co morbide psychische aandoeningen, met duurzaam resultaat.

Klinische zorg ingericht in zorgpaden | duur tussen 12 en 16 weken
Bij Hezenberg GGZ bieden we ook klinische zorg. Binnen onze kliniek werken we met zogenoemde zorgpaden. Ieder zorgpad is ingericht volgens de meest recente richtlijnen en standaarden voor GGZ-behandeling. De behandeling is conform de Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD). Deze richtlijn is ontwikkeld door het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen, waar Hezenberg lid van is, en is gebaseerd op zowel wetenschappelijke kennis, praktijkkennis als ervaringen van patiënten en naastbetrokkenen. Wij gebruiken de meest effectieve elementen uit bestaande specialistische behandelingen. 

Herstelgericht zorgpad 
Binnen dit herstelgerichte zorgpad wordt onder andere gewerkt met groepsmodules gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Er wordt per persoon gekeken hoe de behandeling zoveel mogelijk op maat vorm te geven. Ook is er veel aandacht voor lichaamsgericht werken met diverse vormen van vaktherapie, zoals beeldende therapiepsychomotorische therapie en psychodrama. Binnen dit zorgpad wordt gewerkt aan acceptatie en het (opnieuw) verkrijgen van balans in het leven en het terugkrijgen van veerkracht. Ook is dit zorgpad recent uitgebreid met een groepspsychotherapeutisch aanbod. Dit aanbod is gericht op mentaliseren, het herkennen van emoties en het toepassen hiervan. Ook de interactie met de groep speelt hierbij een belangrijke rol.  

Inzichtgevende zorgpaden 
Er zijn twee inzichtgevende zorgpaden die gericht zijn op langdurige patronen doorbreken en met de persoonlijkheidsproblematiek aan de slag te gaan. Er wordt traumasensitief en ervaringsgericht gewerkt en patiënten delen hierbij hun levensverhaal. Hierbij wordt er naast psychotherapie ook veel met vaktherapie, zoals beeldende therapiepsychomotorische therapie en psychodrama gewerkt. Veel behandelingen vinden in de groep plaats.  
 

Inclusie voor klinische behandeling is mogelijk mits:

  • Er voor een opname een medische indicatie is.
  • Wanneer het complexe langdurige meervoudige problematiek betreft, zoals hierboven omschreven is.
  • De klinische behandeling effectiever is dan een ambulante behandeling.
  • Er sprake is van stepped care en op basis van uitzondering ook van matched care.
  • Het gaat om zinnige zorg.

Exclusie voor klinische behandeling ontstaat wanneer:

  • Er een voorliggende behandeling is vereist zoals bijvoorbeeld bij een psychotische stoornis of verslaving.
  • Een acute crisis op de voorgrond staat en er voorliggend een crisisbehandeling nodig is (hiervoor werken wij samen met ketenpartners).
  • Er geen profijt van een groepsbehandeling kan ontstaan (door bijv. zeer ernstige vormen van ASS, LVB of ernstige emotie-regulatieproblemen).
  • Er geen vaste woon/ verblijfsplaats is.

Groepstherapie – (h)erkenning

Als aanvulling op individuele behandeling vinden veel behandelingen bij Hezenberg GGZ in de groep plaats. De meeste patiënten ervaren groepstherapie als iets heel waardevols, mede doordat groepstherapie veel voordelen met zich meebrengt. Groepstherapie blijkt namelijk een hele effectieve manier van behandelen. In een groep vind je herkenning, ontmoet je mensen met dezelfde problemen die echt begrijpen wat je voelt en vind je voorbeelden van hoe andere mensen met dezelfde problemen omgaan. In een groep zitten meestal 8 tot 12 deelnemers. De groep wordt begeleid door 1 of 2 therapeuten, afhankelijk van de grootte van de groep. Binnen de Hezenberg bieden we diverse groepstherapieën aan. Hieronder een aantal therapievormen die wij in groepsvorm aanbieden:  

  • Psychomotorische therapie 
  • Beeldende Therapie 
  • ACT – Acceptance and Commitment Therapy 
  • Psychodrama 
  • Sociotherapie 
  • Groepspsychotherapie 
  • Zingeving 
  • Running therapie 

Click to access the login or register cheese