Planten als therapeutische metafoor 

Planten zijn fascinerend en kunnen ons veel leren over veerkracht, groei en doorzettingsvermogen. In de wereld van de psychologie en therapie worden planten vaak gebruikt als metaforen om mensen te helpen hun eigen uitdagingen en groeiprocessen te begrijpen. In dit artikel deelt Christine Makara, sociotherapeut en persoonlijk begeleider bij de Hezenberg, een paar lessen die we kunnen leren van planten.

Een artikel door: Christine Makara, sociotherapeut en persoonlijk begeleider bij de Hezenberg

  1. Veerkracht:
    Planten hebben een verbazingwekkend vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en obstakels te overwinnen om te groeien en bloeien. Net zoals planten kunnen mensen veerkracht tonen in het gezicht van tegenslagen en moeilijkheden. Door te kijken naar planten als een symbool van veerkracht, kunnen we geïnspireerd worden om ook onze eigen veerkracht te ontwikkelen en te gebruiken om door moeilijke tijden te komen. Denk hierbij eens aan platgelopen gras wat weer terugveert. Of een schuin gegroeide plant die weer recht kan groeien, bijvoorbeeld met hulp van buitenaf door met een touw de plant de andere kant op te trekken. Zo kan dat ook werken in een herstelproces wanneer bijvoorbeeld sprake is van een scheefgegroeid zelfbeeld, zoals een negatief zelfbeeld. In therapie kan het dan nodig zijn om juist aandacht te geven aan wat iemands krachten zijn, zoals bijvoorbeeld dat touw, die het zelfbeeld weer naar de andere kant kan trekken. Ook dit heeft tijd nodig en het is nodig om spanning te houden op het touw. Bijvoorbeeld door bij jezelf gedurende een langere periode bij te houden; wat kan ik goed? Of wat gaat er eigenlijk goed wat ik zelf als zo vanzelfsprekend ervaar? Of maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een dankbaarheidsdagboek bij te houden.
  2. Groei:
    Net zoals planten groeien en zich ontwikkelen, zo ook kunnen mensen groeien en veranderen. Planten laten ons zien dat groei, tijd kost en dat het soms nodig is om eerst diepgeworteld te raken voordat we kunnen bloeien. Door planten te observeren en te bestuderen, kunnen we herinnerd worden aan het belang van geduld en doorzettingsvermogen in ons eigen groeiproces. Groei heeft tijd nodig en tot bloei komen, gaat op zijn tijd. Ieder in zijn eigen seizoen. We kunnen hiervan leren dat we niet altijd op hoogtepunten leven. Daar social media ons soms doet geloven dat we alleen onze bloei moeten tonen, dat dat pas leven is, willen we in het herstelproces leren dat bloei zich afwisselt met vaak een wachtperiode. Of de acceptatie en de waarde zien van periodes van het ‘gewone’ leven.
  3. Zelfzorg:
    Planten hebben zorg en aandacht nodig om te gedijen. Door voor planten te zorgen, leren we het belang van zelfzorg en het voeden van onszelf op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Net zoals we planten water geven en zonlicht geven, hebben ook wij zorg en aandacht nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hoe leef jij die zelfzorg uit? Nemen we nog tijd voor onszelf in een druk schema om te ontspannen? Dagen we ons mentaal uit door te reflecteren op onze daden? Neem jij de tijd om rust, reinheid, regelmaat toe te passen in jouw leven?
  4. Verbondenheid:
    Planten zijn onderdeel van een groter ecosysteem en zijn verbonden met andere planten, dieren en organismen om hen heen. Deze verbondenheid herinnert ons eraan dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel en dat onze acties en keuzes invloed hebben op anderen en de wereld om ons heen. Door ons bewust te zijn van onze verbondenheid, kunnen we betekenisvolle relaties opbouwen en een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid ervaren. In deze tijd waarin men veel op zichzelf is, heerst er veel eenzaamheid. Dit kan dan ook soms om meer inzet vragen. Waar vind jij mensen om jouw kwetsbaarheden mee te kunnen delen?
Click to access the login or register cheese