Naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen

Ken je iemand die kampt met psychische problemen? Onderschat niet wat jij kunt betekenen als het gaat om het vinden van passende hulp.

Als (naast)betrokkene kun jij helpen!

Ken je iemand die langdurig kampt met psychische problemen en vastloopt in relaties, op het werk of in de thuissituatie? Ben je bij hem of haar betrokken als partner, familielid, vriend of naaste collega? Of vanuit de kerk of sportvereniging? Onderschat niet wat jij kunt betekenen als het gaat om het vinden van passende hulp! 

Persoonlijkheidsstoornis cluster C

Bij Hezenberg GGZ behandelen we mensen met (trekken van) een persoonlijkheidsstoornis cluster C. Tot dit cluster behoren drie typen: de afhankelijke, vermijdende en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornissen hebben kenmerken die worden omschreven als: angstig, vermijdend en een grote mate van controle willen hebben. Meer hierover lees je op de website van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen.


Als jij naastbetrokkene bent bij iemand met deze klachten, dan kunnen de problemen merkbaar zijn in jullie contact. Niet alleen omdat diegene bijvoorbeeld somber of angstig is, maar ook omdat je ziet dat hij of zij zich terugtrekt of het moeilijk vindt als er een conflict of irritatie ontstaat. Of omdat je merkt dat jouw naaste zich telkens aan anderen aanpast en daaronder lijdt. Ook kan hij of zij zo perfectionistisch zijn, dat ook voor jou en anderen de lat (te) hoog gelegd wordt. 

Wat wij doen

Cluster C-persoonlijkheidsstoornissen zijn veelvoorkomend, vaak in combinatie met stemmings-, angst- en eetstoornissen en lichamelijke klachten. Helaas worden ze vaak pas laat onderkend. Mensen hebben dikwijls al een uitgebreid hulpverleningstraject achter de rug zonder dat er sprake is van duurzame verandering. 

Als Hezenberg GGZ willen we juist voor deze mensen het verschil maken, met specialistische behandelprogramma’s op maat volgens de nieuwste richtlijnen. De intensieve en kortdurende behandelingen (met en zonder verblijf) vinden plaats op ons landgoed in Hattem. 

Korte wachttijden

Bij een intakegesprek bepalen we of onze behandeling meerwaarde heeft. Voor een intakegesprek hanteren we korte wachttijden: klik hier voor de wachttijden voor onze specialistische behandelingen met verblijf en hier voor de wachttijden voor onze ambulante behandelingen.

Wat jij kunt doen 

Jouw naaste moet er natuurlijk zelf voor kiezen om met zijn of haar problemen aan de slag te gaan. Maar jij kunt een belangrijke rol spelen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • vragen hoe je iemand kunt helpen, zodat je aansluit bij zijn of haar behoefte;
  • benoemen welke problemen jij in jullie contact ervaart en vragen of hij of zij deze herkent;
  • Je naaste aanmoedigen om professionele hulp te zoeken en hem of haar daarbij ondersteunen. 

Attendeer op de website van Hezenberg GGZ

Mogelijk is het hulpaanbod van Hezenberg passend. Je kunt hem of haar adviseren om onze site te bekijken of een afspraak te maken voor een intakegesprek. Voor zo’n gesprek is wel altijd een verwijzing nodig van bijvoorbeeld de huisarts. Dat is ook belangrijk voor de vergoeding van de zorg. Je kunt jouw naaste stimuleren om naar de huisarts te gaan of voorstellen dat samen te doen. 

Meer informatie

Wanneer je behoefte hebt aan meer informatie en handvatten over hoe jij kan omgaan met iemand met een cluster C-persoonlijkheidsstoornis, lees dan hier een aantal tips.