Mindfulness: zo creëer je momenten van rust 

Het moderne leven is hectisch en veeleisend. We zitten vol plannen, verwachtingen en gedachten over de toekomst. Of we blijven steken in het verleden en piekeren over wat we anders hadden kunnen doen. Hierdoor raken we uit balans en ervaren we vaak stress en angstgevoelens. Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel om tot rust te komen en meer te genieten van het moment: mindfulness. 

Bewuster leven en genieten van de kleine dingen 
Mindfulness is een manier van leven waarbij je bewust aanwezig bent in het hier en nu. Het betekent dat je je aandacht richt op wat er op dit moment gebeurt, zonder erover te oordelen. Je observeert wat er om je heen gebeurt en wat er in jezelf gebeurt. Zo kun je bewuster leven en vaker genieten van de kleine dingen in het leven. 

Mindfulness kan je leren! 
Het kan even duren voordat je de kunst van mindfulness echt onder de knie hebt. Onze gedachten dwalen namelijk makkelijk af naar andere zaken. Mindfulness betekent niet per se dat je minder gedachten hebt of je hoofd leeg wordt. Het gaat erom dat je de gedachten kunt observeren, zonder oordeel of zonder je erdoor te laten meeslepen. Met de juiste oefening kun je leren om vaker je aandacht te richten op wat je denkt of voelt in het nu.  

Het beoefenen van mindfulness heeft vele voordelen. Het vermindert stress, spanning en zorgt voor een algeheel gevoel van tevredenheid. Door de focus te leggen op het nu, kun je betere keuzes maken en bewuster in het leven staan. Hierdoor kun je stresssignalen eerder opmerken en er beter op reageren. 

Meer balans 
Kortom, mindfulness kan je helpen om meer balans te vinden in het leven en bewuster te leven. Door even stil te staan bij het hier en nu, creëer je momenten van innerlijke rust en ontspanning. En dat is iets waar we allemaal van kunnen profiteren tijdens deze drukke tijden. 

Twee mindfullnessoefeningen voor jou!

Oefening 1: Body Scan 
De Body Scan is een meditatie waarbij je je richt op de verschillende delen van je lichaam. Je kunt dit doen terwijl je zit of ligt. Tijdens de oefening loop je stapsgewijs door alle lichaamsdelen, beginnend bij de voeten en eindigend bij het hoofd. De instructie is om simpelweg op te merken wat je voelt in elk deel van je lichaam, zonder het te willen veranderen. Klik op de link hieronder en doe de Body Scan. Ervaar zelf wat het met jou doet!   

Oefening 2: Buikademhaling 
De buikademhaling is een natuurlijke ademhalingstechniek die veel energie kan geven. Het is de basis voor andere ontspanningsoefeningen. De oefening kan zowel zittend als liggend worden gedaan en deze oefening gaat uit van een liggende positie. Ontspan en zorg voor voldoende ondersteuning voor je lichaam. Focus op het gevoel van de aarde en zorg voor goed contact met de grond. Klik op de link hieronder en doe de Buikademhaling oefening. Wat ervaar jij?