Jij mag er helemaal zijn zoals je bent!

De belangrijkste taak voor een groepsbegeleider is het zorgen voor en bewaken van een veilig therapeutisch leer- en leefklimaat in de groep. “Het is belangrijk dat je als groepsbegeleider ruimte geeft aan de ander. Dat je de ander kunt laten voelen dat hij of zij er mag zijn” vertelt Gerdien Deuzeman, groepsbegeleider bij Hezenberg. 

Delen vanuit levenservaring 
“In mijn werk vind ik het prachtig dat ik ook mijn persoonlijke levenservaring met me meedraag” vertelt Gerdien. “Het is fijn om te delen van wat ik zelf geleerd hebt. Dat maakt dat ik er kan zijn voor de gasten, dat ik geduld kan opbrengen en het belang kan herkennen van wat de mensen naast mij nodig hebben. Ik luister graag naar hen, zonder van alles weg te poetsen of te willen oplossen of over te nemen. Gasten die bij de Hezenberg verblijven hebben allemaal enorme obstakels te overwinnen. Dat gevoel herken ik. Daarom wil ik er graag voor hen zijn!”  

Handen en voeten geven aan mijn geloof 
Gerdien: “Persoonlijk heb ik een periode in mijn leven geworsteld met de vraag hoe je nu handen en voeten kunt geven aan het geloof. Ik ben opgegroeid in een familie met veel theologen. Op basis van allerlei wetenschappelijke inzichten en Bijbelteksten werd er invulling gegeven aan de christelijke identiteit. Maar zelf heb ik die achtergrond niet. Ik begreep het niet en kon er geen invulling aan geven op de manier zoals mijn familie dat deed. Er speelde allemaal vragen door mijn hoofd, het voelde als een enorm obstakel. Toch wilde en kon ik God ook niet aan de kant zetten.” 

Ken jij mij? 
“Ken je mij, wie ken je dan? Ken je mij beter dan ik?” zijn de eerste regels uit het nummer “Ken je mij” van Trijntje Oosterhuis. Een nummer dat bij Gerdien ongelooflijk binnenkwam. Het lied is geschreven door Huub Oosterhuis, de vader van Trijntje. Het is een verwijzing naar Psalm 139. Gerdien: “Dat lied was voor mij een signaal dat ik iets met mijn persoonlijke levensvragen moest gaan doen. Ik ging op zoek naar antwoorden. Dat was mijn eerste kennismaking met de Hezenberg. Ik verbleef destijds een weekend voor een retraite bij de Hezenberg. In dat weekend werd er voor mij veel duidelijk. Je hoeft er helemaal niet voor gestudeerd te hebben of allemaal Bijbelteksten uit je hoofd te kennen om handen en voeten te geven aan je geloof. Je mag er helemaal zijn zoals je bent! Deze ‘openbaring’ gaf mij zoveel ruimte om het roer om te gooien. Ook in mijn werk wilde ik hier iets mee gaan doen! Sinds mijn 20e werk ik al in de psychiatrie. Ik ben begonnen als psychiatrisch verpleegkundige. In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan. Mijn expertise wilde ik heel graag inzetten bij de Hezenberg en ben daarom ook vol overtuiging bij deze organisatie gaan werken.” 

Obstakels overwinnen 
Een klinisch behandeltraject is zwaar. Er wordt hard gewerkt door gasten om bijvoorbeeld patronen te doorbreken, om obstakels te overwinnen. Gerdien: “Dagelijks zie ik gasten die allemaal enorme obstakels te overwinnen hebben. Mensen die niet meer kunnen huilen, niet meer kunnen voelen. Mensen die gebukt gaan onder heftige depressies, die voor hun gevoel in zo’n donker dal zitten. Of mensen waarbij dwangmatige gedachtes hun leven enorm beheersen. Het is dan zo fijn om te merken dat gaandeweg het proces, de gasten zich enorm ontwikkelen en groeien. Er worden obstakels overwonnen. Wanneer een klinisch verblijf afloopt, zie je gasten vertrekken met ontzettend waardevolle tools in handen zodat ze weer verder kunnen. Dat is prachtig om te zien!” 

Je hoeft het niet alleen te doen 
Gerdien: “Het is fijn om gasten bij te kunnen staan, ze te bemoedigen, te motiveren, soms te spiegelen en bij te kunnen dragen aan een omgeving waar zij zich veilig voelen en waar ze kunnen oefenen met ‘nieuw gedrag’. Ik probeer ook vaak aan de gasten mee te geven dat ze best wat milder voor zichzelf mogen zijn. Het is prima om te falen. Het hoeft niet altijd perfect of in één keer goed te gaan. Iedereen faalt wel eens. Dat geeft niets. Je kunt je afvragen hoe het kwam en wat je de volgende keer anders kunt doen. Misschien zorgt het zelfs wel voor een nieuw perspectief. Stralen door falen. Je hoeft het niet alleen te doen!” 

Click to access the login or register cheese