Bevlogenheid in de geestelijke gezondheidszorg  

In dit artikel delen twee collega’s die werken bij Hezenberg GGZ hun persoonlijke verhaal over waarom ze zo graag in dit uitdagende maar enorm betekenisvolle werkgebied actief zijn. Ontdek hoe deze betrokken professionals gemotiveerd worden door een diepe wens om anderen te helpen en hoe ze dagelijks voldoening halen uit het ondersteunen van mensen met geestelijke gezondheidsproblemen.   

Enorme nieuwsgierigheid  
Theo Wolthuis: “Mijn interesse in de menselijke psyche begon al op jonge leeftijd. Ik heb altijd een nieuwsgierigheid gehad naar wat mensen drijft, waarom sommige dingen niet lukken en hoe ik mensen kan helpen om weer op het juiste pad te komen. Het is gewoon fascinerend om te zien hoe mensen in elkaar zitten en hoe ik hen praktische handvatten en ideeën kan aanreiken om weer vooruit te komen.” 

Carrièreswitch  
Theo: “Na jarenlang als bedrijfsarts te hebben gewerkt, begon ik te voelen dat er iets ontbrak. Theo: “Op mijn 49e besloot ik met mijn gezin van Bonaire naar Nederland te verhuizen. Op dat moment hoorde ik dat er een tekort aan psychiaters was in Nederland. Deze opmerking liet mij niet meer los en deed me beseffen dat dit het moment was om mijn carrière een nieuwe richting te geven. Ik wilde psychiater worden en me nog meer toeleggen op het begrijpen en helpen van mensen die vastlopen in hun leven. Van hieruit heb ik besloten om de opleiding tot psychiater te gaan doen.” 

Elke dag nog steeds geboeid 
Inmiddels werkt Theo ruim 6,5 jaar bij de Hezenberg. Theo: “Ik kan met overtuiging zeggen dat ik elke dag nog steeds geboeid ben door mijn werk. In mijn rol onderzoek ik bijvoorbeeld dagelijks waarom mensen vastlopen en waarom ze hulp zoeken. Veel van hen zijn flink vastgelopen, met behoorlijke beperkingen bijvoorbeeld op het gebied van werk en sociaal leven. Ik vind het mooi om dan gaandeweg het behandeltraject mensen te zien die perspectief krijgen en weer een sprankje hoop vinden in hun leven.” 

Impact 
Theo: “Ik geloof dat de aanpak van Hezenberg GGZ veel mensen kan helpen, dat motiveert mij om in deze setting te werken. De behandelingsmogelijkheden bij de Hezenberg zijn op maat gemaakt voor de behoeften van mensen die bij ons verblijven. Het is geweldig om te zien hoe deze persoonlijke aanpak impact kan hebben. Hier krijgen mensen hulp die elders moeilijk te vinden is. Als psychiater bij Hezenberg GGZ blijf ik met enthousiasme en nieuwsgierigheid elke dag mijn best doen om mensen verder te helpen. Het is een eer om deel uit te maken van hun reis naar herstel en om hen te zien groeien en weer perspectief te krijgen. Ik ben dankbaar dat ik mijn passie kan vervullen in dit prachtige vakgebied.” 

Nieuwsgierig naar gedrag 
Anita: “Mijn loopbaan ben ik begonnen met de studie geneeskunde. Maar als snel merkte ik dat mijn interesse eigenlijk meer lag bij psychologie. Ik was altijd nieuwsgierig naar het gedrag van mensen en wilde begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Daarom heb ik dan ook de switch gemaakt naar de studie psychologie.”  

Vertrouwen 
Inmiddels werkt Anita ruim vier jaar in haar rol als psycholoog. Anita: “Het belangrijkste uitgangspunt voor mij als behandelaar, is de behandelrelatie. Mensen die bij de Hezenberg in behandeling zijn, hebben vaak al meerdere behandelingen achter de rug. Veel van hen zijn flink vastgelopen en hebben bijvoorbeeld negatieve ervaringen opgedaan op het gebied van interactie en communicatie met anderen. Het vraagt dus om moed, om hulp te zoeken en zich kwetsbaar op te stellen. Mijn doel is om vertrouwen te winnen en te zorgen dat degene die in behandeling is, zich open durft op te stellen, zodat we echt aan de slag kunnen. Het voelt voor mij echt als een cadeautje, als het dan zover is.” 

Overwinnen 
Anita: “Ik vind het mooi om te zien wanneer mensen tijdens de gesprekken nieuwe inzichten krijgen en deze ook buiten de therapiekamer toepassen. Het overwinnen van bijvoorbeeld angstgevoelens zijn echt succesmomenten om te vieren. Als behandelaar probeer ik aandacht te geven aan de dingen die wel goed gaan, omdat mensen vaak geneigd zijn te focussen op wat niet lukt.” 

Uitdagen en ontwikkelen 
Anita: “Ik wil mezelf blijven uitdagen en ontwikkelen, daarom ga ik starten met de GZ-psycholoog opleiding om mijn rol als behandelaar en diagnostische vaardigheden verder te ontwikkelen. Het mooie aan het werken bij de Hezenberg is, dat je hier deze mogelijkheden krijgt. Daarnaast spreken de prachtige werkomgeving, de interessante doelgroep en de holistische benadering mij enorm aan. Binnen deze benadering kijken we niet alleen naar een specifieke klacht waar iemand last van heeft, we kijken naar de mens in z’n totaliteit.”