Patiënten met internaliserende persoonlijkheidsproblematiek en comorbide psychische problemen
Het komt voor dat je als huisarts, poh-ggz, bedrijfsarts of als behandelaar samen met de patiënt van alles hebt geprobeerd, zonder het gewenste of blijvende effect. De meeste behandelprogramma’s in Nederland zijn gericht op een enkele diagnose, terwijl er vaak sprake is van meerdere problemen en klachten die met elkaar verband houden. Bij de Hezenberg zijn we gespecialiseerd in integrale en gelijktijdige behandeling van comorbide psychische aandoeningen, met duurzaam resultaat.
Is de Hezenberg geschikt voor jouw patiënt?
Heb je het vermoeden dat je patiënt lijdt aan ernstige psychische klachten? Is een ambulante behandeling niet (meer) intensief en effectief genoeg? Gedurende het aanmeldproces kijken we altijd of de Hezenberg de geschikte oplossing is voor de hulpvraag van de patiënt. Bekijk onze inclusie- en exclusiecriteria voor klinische ggz bij de Hezenberg.
Verwijzen naar de Hezenberg
Via de beveiligde omgeving van ZorgDomein kan je iemand doorverwijzen naar de Hezenberg. Dit heeft de voorkeur. Mocht dit niet lukken, dan is het ook mogelijk om de verwijsbrief te sturen naar het behandelsecretariaat. Dit kan per post, fax of beveiligde e-mail. Download op onze website het verwijsformulier. Wij vragen je om – indien aanwezig – een persoonlijkheidsonderzoek of andere diagnostische rapporten mee te sturen. Wil je meer informatie over onze behandeling of direct een patiënt doorverwijzen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Geschatte wachttijd klinische GGZ
Onze succesvolle kortdurende behandelingen zorgen voor een snelle doorstroom van patiënten. Hierdoor kunnen wij meestal binnen vier weken een eerste intakegesprek hebben met uw patiënt. In de intake en diagnostische fase bepalen we samen of een klinische behandeling bij de Hezenberg passend is. En komen we gezamenlijk tot de conclusie dat de Hezenberg voor uw patiënt geen passende plek is? Dan denken we graag met u mee over mogelijke alternatieven.
3 – 4 weken voor intake | 3 weken – 2 maanden voor start behandeling
(laatst update: 1 juli 2024)
Groepstherapie – leren van elkaar!
Als aanvulling op individuele behandeling vinden veel behandelingen bij de Hezenberg in de groep plaats. De meeste patiënten ervaren groepstherapie als iets heel waardevols, mede doordat groepstherapie veel voordelen met zich meebrengt. Groepstherapie blijkt namelijk een hele effectieve manier van behandelen. In een groep vind je herkenning, ontmoet je mensen met dezelfde problemen die echt begrijpen wat je voelt en vind je voorbeelden van hoe andere mensen met dezelfde problemen omgaan. In een groep zitten meestal 8 tot 12 deelnemers. De groep wordt begeleid door 1 of 2 therapeuten, afhankelijk van de grootte van de groep. Binnen de Hezenberg bieden we diverse groepstherapieën aan. Hieronder een aantal therapievormen die wij in groepsvorm aanbieden:
- Psychomotorische therapie
- Beeldende Therapie
- ACT – Acceptance and Commitment Therapy
- Psyschodrama
- Sociotherapie
- Groepspsychotherapie
- Zingeving
- Running therapie
Ambulante behandeling – wachttijd verkort
Ter uitbreiding van onze organisatie hebben we de afgelopen maanden een aantal nieuwe collega’s mogen verwelkomen bij de Hezenberg. Dit maakt dat we de wachttijd voor de ambulante behandelingen kunnen verlagen naar circa 10 – 12 weken voor intake.
Om in aanmerking te komen voor een ambulante basis – of specialistische GGZ-behandeling bij de Hezenberg hoeft er niet eerder een zorgverleningstraject doorlopen te zijn. Een huisarts, een GGZ-instelling, een psychiater of specialist in het ziekenhuis kan naar de Hezenberg doorverwijzen via een verwijsbrief. Daarnaast bieden wij ambulante basis- en specialistische GGZ wanneer een klinisch programma niet noodzakelijk is. In de ambulante basis en – specialistische GGZ behandelen we mensen met diverse problematiek waaronder een depressieve stoornis of angst/dwangstoornis, (complex) PTSS en persoonlijkheidsproblematiek. Zie ook onze inclusie- en exclusiecriteria voor ambulante behandeling.